Stima de sine


Pentru unele femei, respectul de sine este un subiect foarte indraznet. Altele nu au nici cea mai vaga idee ce inseamna sau roul important pe care il joaca in viata lor, si se intreaba daca nu cumva are de-a face cu increderea …sau vor spune ceva de genul: „cine are timp pentru stima de sine? eu ma chinui sa imi cresc copii si sa platesc ipoteca”. Unele femei percep conceptul de stima de sine prin a fii bun cu adevarat la ceva, ca de exemplu, serviciu, sa fii cel mai bun din domeniul tau, ceea ce este eronat.

Parerea pe care o avem despre noi afecteaza fiecare aspect al experientelor noastre, de la modul in care lucram pana la interactiunea interumana. Afecteaza modul in care ii lasam pe ceilalti sa ne trateze si cum ii tratam noi pe ei. Toate situatiile din viata noastra sunt modelate de ideea cine suntem cu adevarat si cine credem ca suntem. Respectul de sine este esential pentru o viata implinita, este cheia catre succes sau esec. Marele castig al respectului de sine este ca avem capacitatea de a-l perfectiona. Cu cat este mai puternic, cu atat mai mare este responsabilitatea de a construi relatii sanatoase. Cu cat suntem mai optimiste, cu atat mai bine facem fata adeversitatilor vietii. Un nivel ridicat al stimei de sine inseamna ca este posibil sa fim mai ambitiosi atat la locul de munca, cat si in viata personala din punct de vedere creativ, emotional si spiritual.

Noi suntem responsabile pentru stima de sine, si daca ne concentram pe construirea ei, aceasta ne va sustine o viata intreaga – nu conteaza cat de dura a fost calatoria, cat de batrana esti sau cat de dezavantajata te consideri, doar TU poti contrui aceasta calitate esentiala. A avea un nivel ridica al stimei de sine  inseamna sa ai un nivel ridicar al respectului de sine. Asadar, acceptarea sinelui inseamna acceptarea persoanei care esti tu, adica intreaga ta persoana, asa cum esti. Ideea de baza este ca indiferent de ceea ce altii ar putea sa creada despre tine, indiferent de situatiile care apar, indiferent de ceea ce faci, tu poti sa te iubesti si sa te apreciezi, pentru ca procesul de construire a stimei de sine are loc in interiorul tau, pornind din interior construindu-te in afara.

Stima de sine nu este stabilita de succesul social, aspectul fizic, popularitatea sau alta valoare externa. Ea se realizeaza prin asumarea responsabilitatilor personale, integritate, demonstrarea competentei, propriul sentiment al valorii de auto-acceptare.

😉


Anunțuri

2 comentarii (+add yours?)

 1. cecilia
  Mar 14, 2011 @ 18:09:59

  stima de sine o are orice persoana…doar ca e mai greu de gasit si apreciat…

  Răspunde

 2. ionela
  Feb 06, 2012 @ 09:54:35

  grea partea asta cu stima de sine. intr_adevar tine de constructia noastra interioara, dar totusi pietrele de la baza temeliei ni le pun..cine parintii nostri..so..;)

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: